החלטתם להקים עסק, אתם בטוחים שיש לכם את היכולות לפתוח עסק, אתם לא רוצים בוס על הראש או שיש לכם רעיון המתאים שבטוח יהפוך אתכם למיליונרים. אבל מאיפה מתחילים? איך להשיג מימון? איך להשיג לקוחות? מה אסטרטגיית השיווק המתאימה? כמה יעלה לפתח את המוצר? איך לתמחר את המוצר? ועוד הרבה שאלות אחרות. על כל השאלות הנ"ל יש לענות בטרם הקמתם את העסק ולכן הדבר הראשון שיש לבצע בהקמת העסק זה הכנת תוכנית עסקית. הכנת תוכנית עסקית עונה על מספר מטרות:
1. להראות את הפוטנציאל הכלכלי של העסק.
2. להתוות את המסגרת הפיננסית של העסק.
3. לסמן את יעדי העסק ולוודא שאנו יודעים מהם כל השלבים על מנת להגיע ליעדים ושהם אכן ברי ביצוע.
התוכנית העסקית היא כלי עזר לקבלת החלטות הן למשקיעים והן ליזמים ולכן התוכן של התוכניות אינו אחיד. אומנם יש פורמטים מקובלים ואלמנטים קבועים בכל התוכניות אך מבנה ותוכן התוכנית יקבע בהתאם לקהל היעד של התוכנית.
ישנן תוכניות עסקיות המיועדות לשימוש עצמי בעת הקמת העסק, יש תוכניות לשותפים עסקיים ויש תוכניות עסקיות שהם עבור מוצר חדש בתוך חברה קיימת. יעדי התוכנית הם רבים ומגוונים ועל כן תוכן התוכנית ישתנה בהתאם ליעדה.
לדוגמא, בתוכניות עסקיות המיועדות לבנק לצורך קבלת הלוואה, הדגש יהיה על יכולת ההחזר של העסק ואילו בתוכנית עסקית של חברת סטארט אפ המחפשת השקעה מקרן הון סיכון יהיה דגש על המוצר אותו מפתחים, על פוטנציאל ההכנסות, על סבירות ההצלחה ועל ההון שאותו רוצים לגייס.
ישנן טעויות נפוצות שיזמים נוטים לבצע בעת כתיבת התוכנית. ריכזנו מספר כללים של עשה ואל תעשה בכתיבת התוכנית.
התאימו את התוכנית למטרה
כפי שציינו קודם, לתוכנית עסקית אין תוכן אחיד. התוכנית יכולה להציג רק רעיון עסקי או לכלול גם נתונים פיננסיים, תוכנית שיווקית וכד'.
אל תפחדו ממספרים
מי לא שמע על אנשי שיווק גאונים או על יזמים בעלי רעיונות מבריקים שאם שמים בפניהם טבלת אקסל – לא מבינים בה מימינם ומשמאלם? אכן לאנשים רבים יש בעיה עם מספרים ולכן אל תהססו לפנות למומחים שיעזרו לכם. יש הרבה מקורות שיכולים לעזור בין אם זה מידע חינמי באינטרנט, משרדי רואי חשבון או כלכלנים ומרכזי מט"י.
אל תתעלמו מתזרים המזומנים
רוב האנשים מחשבים את הרווח העתידי של העסק ולא את תזרים מזומנים בעסק, וזו טעות נפוצה שבה אנשים מגיעים למצב שבו הם מרוויחים מצד אחד אבל מגיעים לקצה מסגרת האשראי שלהם מצד שני. לכן חייבים לבנות תזרים מזומנים בתוכנית העסקית.
אל תפריזו בהערכת הרעיון שלכם
לא צריך רעיון מדהים בשביל להקים עסק, צריך יכולות ניהול, כסף, זמן,יכולות שיווק וכד'. קחו בחשבון שבדרך כלל המשקיעים הפוטנציאלים מעוניינים להשקיע באנשים. התוכנית העסקית היא בסך הכל דרך להצגת האינפורמציה ורעיון לבד לא יגרום לחברה להצליח.
המנעו מערטילאיות
השתדלו להמעיט במלל ערטילאי ובזריקת סיסמאות. מה שחשוב בתוכנית זה אבני דרך הניתנים למעקב ומדידה. תקציב מסודר, הגדרת סמכויות להנהלה. בסופו של דבר, לא משנה כמה התוכנית מרשימה מבחינה חיצונית היא צריכה להביא תוצאות. כתבו את התוכנית בשפה קריאה ומובנת. אתם לא מנסים להרשים את האקדמיה לעברית.
היזהרו מאופטימיות יתר
עוד לא נתקלתי בתוכנית עסקית שמראה צפי להפסד אבל נתקלתי בהרבה תוכניות עסקיות שבהן ציפיות היזם הן שהחברה שלו תוזכר בנשימה אחת עם טבע כחברה הגדולה בישראל תוך מספר שנים.
היו שמרנים בהערכותיכם ובעיקר ריאליסטים. אתם צריכים לקבוע בתוכנית את צרכי ההון שלכם, את אבני הדרך, את המכירות והרווחים הצפויים. ברגע שיזם משקיע בכם או בנק מלווה אתכם העסק יעמוד בבחינה מתמדת של עמידה ביעדים.
אל תתעלמו מחולשותיכם
יזמים מטבעם הם אנשים אופטימיים, אבל יש לקחת בחשבון את החולשות בתוכנית ובעסק ואת המקרים בהם לא הכל הולך כמתוכנן. יזם שמתעלם מהחולשות של העסק שלו לא ידע להתמודד עם הבעיות לאחר מכן.
אל תדחו למחר
אני כל הזמן שומע על יזמים שאין להם זמן – הם עסוקים מדי, רצים ממשבר למשבר ורק כאשר הבנק או המשקיעים מכריחים אותם הם מכינים את התוכנית העסקית. כדאי מאוד לפנות לכך זמן בתחילת הדרך. קחו בחשבון שככל שתהיו עסוקים יותר בעסק, סביר להניח שתצטרכו את התוכנית יותר.
לאחר שהחלטתם למי מיועדת התוכנית ומהי מטרתה מתחיל שלב העבודה.