אחת השאלות הראשונות בפתיחת עסק חדש היא האם לעבוד כעוסק עצמאי או להקים חברה. אנחנו שואלים חברים שאומרים לנו לפתוח רק עוסק מורשה ואילו אחרים שמתעקשים שחברה עדיפה. השיקולים שעלינו לקחת בחשבון הינם לא רק כאלו הנוגעים למקרה בו העסק מרוויח ואז האינטרס יהיה לשלם מינימום מס, אלא גם כאלו הנוגעים למקרה בו העסק נקלע לקשיים ונזדקק להגן על עצמנו ולשקם את העסק. כדי לבצע החלטה מושכלת יש לבחון את היתרונות והחסרונות בשתי האפשרויות.
שיעורי המס
אחד היתרונות הגדולים בהקמת חברה לעומת עודה כעצמאי הינם שיעורי המס. כיום מס חברות עומד על 25% והינו מס אחיד המשולם החל מהשקל הראשון שהחברה מרוויחה. זאת לעומת המקרה אצל עצמאי שמס על הכנסותיו הנו מדורג ויכול להגיע לכ-45% מס. בנוסף למס הכנסה במקרה של עצמאי ישנם תשלומי ביטוח לאומי ודמי בריאות בשיעור של עד 16.23% על כל ההכנסות, עד לתקרת הכנסה של 79,750 שקל לחודש. לעומת זאת על רווחים של חברה לא משולמים ביטוח לאומי ודמי בריאות.במידה ובעלי החברה רוצים למשוך את רווחי החברה הם יכולים לעשות זאת על ידי משיכת שכר, ואז ישלמו מס על פי מדרגות המס הרגילות, בתוספת ביטוח לאומי או משיכת דיבידנד שעליה ישלמו מס אחיד של 25%. עקב הגמישות במשיכת רווחי החברה ניתן על ידי תכנון נכון למזער את תשלומי המס.
בעלות
במקרה של חברה ישנה הפרדה ברורה בין הבעלים לבין החברה. חברה הינה ישות משפטית נפרדת אשר לא תלויה בבעלים. הבעלים יכולים למכור את המניות שלהם ולא תהיה לכך השפעה על פעילות החברה. בניגוד לחברה שבה אנחנו רואים הפרדה בין הבעלים לעסק אצל עוסק עצמאי אין הפרדה משפטית והעוסק והעסק הנם גוף אחד. מצב זה יכול ליצור בעיות, לדוגמא במידה ובעל העסק אינו יכול לתפקד מסיבה כל שהיא גם העסק יחדל לתפקד.
תביעות ופשיטות רגל
מאחר והחברה היא ישות משפטית נפרדת, לעומת המקרה של עוסק עצמאי בו קיימת זהות בין העסק לבעליו, בחברה שנקלעת לקשיים כלכליים יכולים נושים לעקל רק ציוד ורכוש שבבעלותה ולא רכוש אשר שייך לבעלים. באופן זה בעלי עסק יכולים לצמצם את חשיפתם האישית. בעסק אשר נקלע לקשיים, לעומת זאת, עקב הזהות שיש בין העסק לבעלים, יכולים נושים לעקל את נכסי הבעלים.
חשוב לציין כי גם בחברה יש אפשרות לעקל את נכסי הבעלים, באמצעות פעולה הנקראת "הרמת מסך" שמתאפשרת על ידי פניה לבית משפט ובמקרים חריגים בלבד. כיוון שנושי החברה, בעיקרם הבנקים, יודעים על ההפרדה בין החברה לבעליה, הם דורשים מבעלי החברה ערבויות אישיות בעת בקשה למתן אשראי, כך שבמידה והחברה נקלעת לקשיים ניתן להגיע לרכוש הבעלים שחתומים ערבות אישית לחברה.
הנהלת חשבונות
רב העצמאים מחויבים בשיטת הנהלת חשבונות "חד צידית" בה רושמים את הכנסות והוצאות העסק לפי החשבוניות שהתקבלו וכך מגיעים לחישוב הרווח החייב במס. לעומת זאת חברות נדרשות לבצע הנהלת חשבונות לפי השיטה הכפולה. מעבר לרישום ההוצאות וההכנסות של החברה נרשמות גם כל תנועות הבנק של החברה וכן את התנועות של ספקי החברה, לקוחותיה ועובדיה. בחברה בכל רגע נתון ניתן לדעת מה היא יתרת החובה או הזכות של כל אחד מהגורמים שמונו, וכך אפשרי לקבל תמונה מקיפה יותר על מצב עסקי החברה, אשר מאפשר ניהול יותר אפקטיבי של חברה.
עלויות
עקב ההבדלים בהנהלת החשבונות בין עוסק עצמאי לחברה ישנו פער משמעותי בין העלויות של השניים. לא ניתן כמובן לתת מחיר קבוע לעצמאי או לחברה מכיוון שהמחירים משתנים בין כל עסק ועסק ונקבעים על פי פרמטרים שונים. בנוסף לזאת בסוף השנה על עסק להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה. את הדו"ח יכול להגיש עוסק עצמאי על ידי יועץ מס, ואילו על חברה להגיש מאזן מבוקר וחתום על ידי רואה חשבון, שעלותו יקרה יותר מדו"ח שנתי של עסק עצמאי. מעבר לעלויות רואה החשבון שבמקרה של חברה הנן יקרות באופן משמעותו מעוסק עצמאי, קיימת גם אגרה שנתית לרשם החברות שעל החברה לשלם, בסכום של 1,386 שקלים, וכן עלויות הקמת חברה בסכום של 2,435 שקלים עבור אגרה +שכר טרחה לעו"ד.
תדמית
אחד השיקולים של הבעלים בעת הקמת עסק הנו המוניטין והתדמית של העסק. לחברה ישנה תדמית של עסק מוסדר ורציני שניתן "לסמוך עליו" בניגוד לעסק עצמאי. החברה פועלת במסגרת חוק החברות, יש לה תקנון ודירקטוריון, וכמו כן היא מחויבת בפיקוח רו"ח המחויב בהגשת מאזן מבוקר. לעומת זאת עסק עצמאי, שהוא לרב קטן יותר, מסתמך על תדמיתו של הבעלים ועל ההיכרות איתו.
סיכום
במדריך זה ניתחנו את עיקרי ההבדלים ואת היתרונות והחסרונות בין חברה לעצמאי על קצה המזלג. ישנם נושאים שמפאת קוצר היריעה או מורכבותם לא פירטנו כגון הבדלים בהכרה בהוצאות בין חברה לעצמאי או שיקולים נוספים כגון סוג העיסוק, גודל המחזור ורמת ההון הנדרש אשר משפיעים על קבלת ההחלטות. ההמלצה לכל יזם אשר מתכנן להקים עסק, בטרם שיתחיל לפעול, לפנות לרו"ח או יועץ אחר אשר הוא סומך עליו, לפרוס לפניו את תמונת המצב ולקבל החלטה משותפת האם להקים חברה או עוסק מורשה. החלטה נכונה מבעוד מועד תחסוך לכם עלויות כספיות ואף סיבוכים משפטיים לאחר מכן.